Prihrani čas s Squatty Pottyjem

objavljeno 24. 8. 2017

Vsi to počnemo: "Želim si malo več časa zase." - nekaj minut stran od sveta, za razmišljanje in, em, kakanje. Svoje napore na stranišču pogosto prikrivamo z izgovorom potrebe po“času zase”, vendar če upoštevamo dejstvo, da Slovenci povprečno porabijo 30 minut na dan na stranišču – eden izmed štirih celo več kot eno uro – je zelo očitno, da pravzaprav ne uživamo v tem tem početju. To je čas, ki ga, prepojeni od napora in s trepetajočimi nogami, zapolnimo z brskanjem po telefonih.

Najnovejše raziskave kažejo, da verjetno zapraviš preveč časa na WC-ju. Po študiji, ki je bila objavljena v reviji Soft Matter in izpostavljena v reviji New Scientist, naj kakanje ne bi trajalo dlje kot 12 sekund. Jup, še povprečna TV reklama traja dlje.

Študija, ki jo je vodila doktorska kandidatka v strojništvu na Georgia Institute of Technology, Patricia Yang, analizira posnetke 34 različnih vrst sesalcev, ki opravljajo svojo veliko potrebo. Sesalci so imeli med 3,6 kg in 3600 kg, vključeni so bili tako rastlinojedci kot mesojedci, in vsi so svojo potrebo opravili hitro.

Zakaj pa ljudje – posebej tisti, ki uporabljajo moderen WC – potrebujejo več kot pol ure za opravljanje svojega opravka? Squatty Pottyjevci krivimo porcelanast prestol. Zakaj? Poglobimo se v anatomijo kakanja. Vsi imamo tako imenovano puborektalno mišico, ki ohranja našo kontinenco, ko nočemo opravljati svojega opravka. Na primer ko kolesariš, sediš za pisalno mizo ali si v kinu. Kaj imajo te stvari skupnega? Sedeč položaj. Pri sedenju na školjki ni nič drugače. Kako torej sprostiš puborektalno mišico? Tako, da počepneš. Ne skrbi, ne priporočamo ti, da počepneš za grmom. Squatty Potty je ustvaril popolno rešitev, ki je zasnovana tako, da podpre tvoje noge na WC-ju in tako simulira čepeč položaj, kar izravna tvoje debelo črevo. S tem si olajšaš olajšanje in še vedno lahko uporabljaš moderen WC.

Pomisli na vse stvari, ki bi jih lahko počel/a s prihranjenim časom. Lahko bi:

1. šel/a na piknik

2. pričela očiščevalno dieto

3. pogledal/a zadnjo epizodo Game Of Thrones

4. seksal/a

5. udeležil/a kolesarskega tečaja

Vsi kakajo. Odziv na klic matere narave ne bi smel trajati toliko časa. Squatty Potty poskrbi za to.