Moram za kakanje počepniti?

objavljeno 27. 9. 2017

Sediš na WC-ju, medtem ko bereš ta članek? Odličen timing, a slaba drža. Dovoli, da razložim.

 

Čeprav so v ZDA zelo navezani na moderni straniščni stol, se je v veliko dražavah po svetu stoletja kakalo v čepečem položaju, kar sedaj podpira tudi znanost. Tvoje telo se pri zadrževanju zanaša na pomoč ovinka v debelem črevesu (kjer tvoj kakec živi) in na anus (kjer tvoj kakec reče živjo), dokler ne napoči čas predstave. Tvoja puborektalna mišica pomaga pri zadrževanju kakca tako, da ukrivi debelo črevo, tako kot prepognemo gumijasto cev, da zaustavimo vodo, medtem, ko stojiš ali sediš. To je koristno, če sediš in ne želiš kakati, a zelo moteče, ko želiš kakati. Tvoje debelo črevo obožuje čepenje. To je edini položaj, v katerem se puborektalna mišica popolnoma sprosti, kar izravna debelo črevo in tako omogoči popolno olajšanje brez napora.

 

Potrebuješ dejstva? Imamo jih.

 

Raziskovalec Dov Sirikov, je skupino udeležencev študije prosil naj kakajo v čepegem položaju. Primerjal je trajanje iztrebljanja in napor, ki ga je bilo potrebno vložiti. Sirikov je rezultate raziskave objavil v Digestive Diseases and Sciences. Ugotovil je, da so udeleženci, ki so kakali v čepečem položaju, potrebovali le tretjino časa za kakanje. Poleg tega so tisti, ki so čepeli, izkušnjo ocenili kot lažjo, kot tisti, ki so sedeli. Na Japonskem so raziskavalci šli še korak naprej. Šestim pacientom so debelo črevo napolnili s kontrastno raztopino, ki se vidi pod rentgenom. Pacienti so zatem 'sprostili' tekočino, nekateri v čepečem, nekateri v sedečem položaju, in medtem so jih snemali z rentgenskim posnetkom. Posnetki so pokazali, da je anorektalni kot očitno narasel z 100 stopinj na 126 stopinj, iz sedečega v čepeč položaj, kar naredi eliminacijo veliko lažjo v počepu.

S tem znajem so Squatty Pottyjevi ustanoviteljii ustvarili rešitev: pručka, ki v sodelovanju z WC školjko olajša olajšanje. Squatty Potty ra zasnovan tako, da se lahko pospravi pod školjko, ko se ne uporablja, saj se ji popolnoma prilagaja. Je primerne višine za simulacijo počepa in omogoča bolj zdravo eliminacijo za ljudi vseh starostnih skupin.

Le počakaj. Napočil bo čas, ko bodo ljudje začudeno gledali na ta temačen čas v zgodovini, ko so ljudje sedeli med kakanjem.

– – – – – – – –